Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

De ce NU doping-ului

In urma scandalului de dopaj a lui Lance ma tot framanta un aspect. Este sau nu este ok doping-ul in sportul profesionist?
Pana la urma vorbim de adulti care fac acest pas in cunostinta de cauza nu de niste copii. Unde mai pui ca aproape toti practica dopajul.
Ei bine, concluzia la care am ajuns este ca NU este ok! Nu pentru ca este vorba de trisat, sa ne intelegem, Lance Armstrong, nu a trisat, a folosit exact aceleasi arme ca si ceilalti. Cand toti folosesc doping-ul atunci devine arma conventionala. Ci pentru ca puterea exemplului functioneaza. Sportivii profesionisti sunt exemple vii. Daca ei decad in astfel de practici atunci si tinerii sportivi sunt tentati sa o faca chiar si sportivii amatori. Hei daca Lance a facut-o…
Adevarul este ca in Romania, la nivel de tineri sportivi, 16-21ani, in sporturi precum culturism, atletism, haltere, ciclism, fotbal si am auzit ceva zvonuri ca si prin triatlon se practica. Nu va imaginati ca vorbim de EPO sau transfuzii cu sange imbunatatit cu plasma, nici vorba, mai degraba cu banalitati precum naposim, efedrina, nandrolon, amfetamina si mai nou testosteron made in China… doping ieftin dar extrem de periculos, mult mai periculos decat ce folosesc profesionistii!
Este dramatic cand vezi la sala copii de 18 ani plini de acnee, vergeturi si muschi supradimensionati carora in scurta vreme li se atrofiaza testicolele si devin sterili de la steroizi luati dupa capul lor sau al amicilor lor, asta ca sa dau exemplu doar din culturism.
Mai nou, de cca 5-6 ani se practica doping-ul si la adulti. Motivul general fiind anti imbatranirea dar in multe cazuri si marirea performantelor sportive in cazul celor care practica sport-uri de anduranta. In vest este un fenomen mult mai raspandit, la noi a aparut recent si banuiesc ca la scara mai redusa. Aici vorbim de doping mai rafinat si implicit mai scump, tratamentele cu hormon de crestere (GH) este foarte cautat.
Va recomand cartea „The doper next door” de Andrew Tilin si veti ramane uimiti de ce la 40-50 ani sunt oameni care arata de 20, desigur nu toti.
Asta mi se pare trisat!
Sunt multe repercusiuni care apar din cauza dopajului in sportul profesionist. Incet, incet trebuie eliminata aceasta cultura. In ciclism, noile reglementari, introduse din 2006 au curatat foarte mult sportul. Se poate observa din media orara mai redusa din Turul Frantei si din lipsa de spectaculozitate.

Dar ce facem cu fotbalul ? Unde totul este la nivel de shsss… nu prea se discuta, sunt interese financiare mult mai mari iar nevoia de spectacol este la fel de mare. Sunt discutii  despre mari fotbalisti care stau la coada la Dr Ferarri, apropiatul lui Lance, dar nimeni nu are curaj sa treaca la urmatorul nivel si sa inceapa o ancheta! Unde este un Wyatt Earp pe modelul CEO-ului de la USDA care sa inceapa sa rascoleasca aceste sporturi in care nu sunt reglementari clare si in care interesele fac lobby sa fie lasate in pace!?

Comments

Emilian Nedelcu
Reply

Până la urmă totul se reduce la un singur cuvânt, Vlad: ONOARE.

Nu toți sportivii se dopează, nu toți sportivii se lasă duși de val. Mai sunt și oameni care înțeleg că gloria nu poate fi construită prin minciună.

Căci, până la urmă asta e dopingul, o mare minciună, pe care sportivul și-o aplică, în primul rând, sieși.

Silviu
Reply

Suntem vinovati de ceea ce se intampla. Noi ca si public. Nu noi ce discutam aici, dar in general publicul (cerinta) influenteaza sportul (oferta). Nimeni nu ar urmari o competitie in care, de exemplu, se alearga 100m in 10.5 secunde. Competitie in care nu exista niste performante iesite din comun. Cand apare un asemenea specimen tuturor le trasare inima.

Dopingul a ajuns insa la un nivel mult mai avansat acum. Deja generatiile care se nasc sunt urmari ale unor modificari genetice, care trec de toate controalele anti-doping. E in DNA-ul fiecaruia si toti il vor numi talent, caci nu pot demonstra contrariul.

Acea onoara de care vorbesti tu, Emilian, s-a pierdut de multi ani de zile. Eu nu mai cred in onoare in oameni, nu in era asta. Daca traiam in 1800 as fi fost tentat sa am incredere in oarece indivizi. Dar nu in 2013.

Stima

Vlad
Reply

Si eu sunt un pic vinovat pentru ca tare imi placea cand il vedeam pe Lance cum explodeaza de langa adversari…

Marius Nitoi
Reply

Eeeehhhh, daca am trai intr-o lumer perfecta ce fain ar fi. Lance a fost crucificat pentru niste milioane cistigate intr-o lupta in care toti trisau, George Bush Jr traieste bine-merci cu avantajele de ex presedinte, dupa ce a furat miliarde si a trimis la razboi mii de americani. Ca sa nu mai vorbesc de cei care au provocat marea criza financiara din 2008 si acum sunt linistinti, cu banuti si tot tacimu’. Doamne, ce mare criminal e Lance,s-a rastit la 10 oameni, a mintit niste sponsori care au facut bani frumosi de pe urma lui (as fi curios sa vad cifrele de afaceri ale TREK, OAKLEY, GIRO…..acum, comparativ cu 2010) si s-a dopat, cu cap, profitind de slabiciunea sistemului.
E ok sa te dopezi? NU! Dar, din nou, nu traim intr-o lume ideala. Cind n-o sa mai fie hoti,cind toata lumea o sa respecte viteza legala si regulile de circulatie,cind toti o sa lucreze cu carte de munca si toti patronii o sa platesca toate taxele, cind n-o sa mai fie corupti…. atunci n-o sa mai fie nici doping. Adica NICIODATA.

Vlad
Reply

Ca bine spui Marius,
Vezi dasta nu e bine sa arunci cu piatra…
Si probabil ca poporul american il va ierta, cum dealtfel si eu si amicii mei l-am iertat. Pentru ca cine dintre noi este perfect si fara gresala!

Silviu
Reply

Vlad, poporul american deja l-a iertat. Cel putin marea majoritate.
Procentul celor inca „razvratiti” este din ce in ce mai mic. Cel putin asta vad din suportul primit de el pe Strava, Twitter, etc.
Si din mass-media se vede cine inca vehiculeaza cu arderea lui pe rug. Toti cei ce s-au simtit lezati, cei ce au fost dati in judecata sau care inca isi doresc ceva meleoane din contul lui bancar.

De acord cu ideea lui Marius. In toti acesti ani el a fost imaginea (aproape) imaculata a tuturor sponsorilor. Acesti sponsori au avut castiguri imense pe baza imaginii lui. Trek a devenit un mare nume in productia de biciclete datorita lui, caci pana atunci erau doar niste sudori in cornier. Lista poate continua.

Singura lui vina ar fi ca a avut o atitudine prea aroganta, prea intimidatoare la adresa tuturor si nu a fost „coleg”. Altfel dopajul e deja dat uitarii.

Leave a comment

name

email (not published)

website