Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Lista lui Vlad

Acum ceva vreme, putin dezamagit de faptul ca se promoveaza excesiv sportivii fara valoare autentica in media damboviteana, mi-a venit ideea sa-mi fac o lista cu sportivii romani care ma inspira. Motivul este cat se poate de simplu. Am simtit nevoia sa am o imagine de ansamblu cu valorile reale din acest domeniu.

Atentie, cu siguranta exista multi alti sportivi de valoare,  insa in lista mea sunt doar cei care ma inspira pe mine si care intr-o oarecare masura, mai mult sau mai putin,  îi cunosc personal.

Lista are trei criterii de alcatuire:

  1. Nationalitatea romana, asadar ma refer numai la sportivi romani
  2. Sa îi cunosc personal, astfel parerea sa fie una in cunostinta de cauza în relatie cu experienta mea directa si nu bazata pe subiectivitatea presei sau a multimii
  3. Sa fie inca in viata

 

Lista:

  1. Ioan Stoica. Ciclism
  2. Ivan Patzaichin. Canoe
  3. Edward Novak. Ciclism
  4. Horia Colibasanu. Alpinism
  5. Miodrag Belodedici. Fotbal
  6. Alex Filip. Raliu
  7. Razvan Florea. Inot
  8. Tudi Oprea. Ciclism
  9. Gabi Solomon. Ultra maraton
  10. Adi Bostan. Maraton montan
  11. Carmen Bunaciu. Inot
  12. Alex Ciocan. Ciclism
  13. Alin Petrache. Rugby
  14. Radu Cosmin. Polo

 

Acesti oameni, desi sunt sau au fost sportivi de top, nu performantele lor ma inspira atat de mult cat bunul lor simt si smerenia de care dau dovada. Intr-un cuvant, calitatea umana. Lista am sa o actualizez in timp.

Am sa scriu cate un scurt articol despre fiecare in semn de apreciere.

Care este lista voastra?

 

Mark Allen cel mai mare triathlonist

Despre Mark Allen se spunea ca ironman-ul a fost inventat pentru el. Omul asta a fost incredibil nu numai prin faptul ca castigat Hawaii IronMan World Championships de sase (6) ori si primul campionat mondial de triathlon proba olimpica  ci si pentru ca a avut o umilinta si o tarie de caracter incredibila. A facut istorie alaturi de Dave Scott in batalia lor epopeica pentru locul 1 in 1989 pe parcursul a peste 8ore de infern in care s-au urmarit unul pe altul pana la epuizare si au adus in lumina refelectoarelor superba competitie de ironman.

Am avut onoarea sa-l cunosc la ironman Nice in 2007 si sa schimb cateva vorbe cu el. L-am rugat sa-mi dea un sfat in pregatirea mea pentru ironman si mi-a zis doar atat: „Do it for the right reasons”, pe moment nu am inteles ce vrea sa spuna dar ulterior am inteles..

A vrut sa-mi transmita sa nu fac ironman din mandrie sau din dorinta de afirmare ci din umilinta, impacare cu mine insumi si respect pentru ceilalti. Oare cati dintre noi cei putini care am terminat un ironman am facut-o din aceste motive!?

 

Palmares IronMan Mark Allen

YEAR RAC POSITION SWIM BIKE RUN RESULT
1995 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 1st 51:50 4:46:35 2:42:09 8:20:35[4]
1994 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA DNC
1993 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 1st 8:07:46[5]
1992 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 1st 8:09:08
1991 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 1st 8:18:32[6]
1990 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 1st 8:28:17[7]
1989 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 1st 8:09:14[8]
1988 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 5th 8:43:22
1987 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 2nd 8:47:30[9]
1986 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 2nd 8:36:04
1985 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA DNC
1984 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 5th 9:35:02
1983 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA 3rd 9:21:06
1982 Ironman World Championship, Kona, Hawaii, USA DNF

Sa moara Lance?!

Nu pot sa nu observ ce placere exista acum in lumea sportului in decimarea sistematica a lui Lance Armstrong. Este interesant de observat cum prieteni, parteneri si sponsori ai superstarului acum il ard pe rug dupa ce au profitat la maxim de pe urma imaginii acestuia din vremurile de glorie. Numai daca mentionez sponsorii de traditie precum Nike, Giro & Okley, care au vandut de milioane sau zeci de miloane de dolari anual de pe urma lui Lance si cred ca imaginea este limpede. Practic, omului, nu i-a mai ramas nimeni alaturi. Trist. Departe de mine sa accept doping-ul si minciuna in sport, dar parca nici sa-l vad pus la zid pe Lance intr-o asemenea maniera nu-mi place.

Sursa fotografiei este site-ul www.lancearmstrong.com