Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Campionatul Mondial de triatlon, Londra 2013

Weekend-ul trecut am reusit sa-mi indeplinesc o dorinta veche si anume sa particip la un campionat mondial si cum nu sunt in forma sa particip ca sportiv am reusit sa merga ca delegat ITU. Motivul principal pentru care mi-am dorit sa merg este unul foarte simplu: sa invat de la „baietii mari”. M-am bucurat foarte mult ca am vazut cei mai mari triatlonisti din lume in actiune si nu in ultimul rand ca am vazut cum se face spectacol din triatlon. Show-ul a fost grozav!

In  prima zi, sambata, am ramas uimit de cursa campioanei mondiale de U23 in 2012, Non Stanford,  care s-a impus de la inceputul competitiei fizic si psihic, dominand atat de puternic cursa, incat desi a primit o penalizare de 20 de secunde, tot a reusit sa castige cu un avantaj de 18secunde fata de locul 2.

Duminica am ramas mut dupa ce am vazut cea mai crunta batalie intre doi triatlonisti. Parca erau boxeri la categoria grea care isi schimbau pumni constant si cu putere.

Ritmul a fost unul ucigator, impus de Javier Gomez (Spania) supranumit si „ locomotiva diesel’’ pentru capacitatea de a sustine un ritm intens pe termen foarte lung si Jonny Brownlee (UK) sau „ the golden kid”. Campionul Olimpic si marea speranta a UK la titlul mondial, Alistar Brownlee, fratele mai mare a lui Jonny, a fost accidentat la glezna si strategia lui a fost sa-si ajute fratele la proba de bicicleta prin cresterea ritmului si incercarile multiple de a il rupe pe Javier. Nu a reusit.  Dupa proba de alergare a trecut linia de finish pe locul 52, in aplauze demne de un campion olimpic .

Organizarea evenimentului a fost la cel mai inalt nivel si extrem de orientata catre spectatori implicit catre spectacol si entertaiment. Mi s-a confirmat cat de important este sa faci un triatlon in circuit cu multiple ture la ciclism si alergare, strategie pe care am implementat-o si eu la Triathlon Challenge Mamaia.

Am ramas un pic surprins de taxa de participare pentru categoria age group, mai precis 195 de lire sau 1072 de lei, in raport cu kit-ul de participare (vezi foto).

Cred ca participantii din Romania sunt un pic rasfatati cu un Kit deosebit desi platesc o taxa modica intre 60 si 120 lei si trebuie sa inteleaga ca in primul rand ar trebui platita infrastructura de concurs si ulterior  valorea kit-ului. In Romania, in cele mai multe cazuri, nu este acoperita nici valoarea kit-ului.

Un alt aspect extrem de important este traseul, mai precis modul in care este organizat. Sunt foarte multe intoarceri la punct fix atat pe traseul categoriei elite cat si la age group , spre deliciul spectatorilor si traficul desi este oprit in totalitate sunt multe puncte de traversare a pietonilor asigurate de voluntari si de stewardzi. Participarea publicului este proactiva!

Au fost 8500 de participanti la toate categoriile din care peste 15% au fost la age group +60, +65, +70, +75 si chiar si la +80 ani.

In vest este o adevarata cultura a triatlonului. Am vorbit cu o batranica de 77 de ani care a doua zi concura la proba olimpica, era deja strabunica si toti copiii si nepotii ei practicau triatlon. Pensionarii din vest au un sens in viata si fac lucruri uimitoare care sfideaza realitatea pensionarului Roman.

Astept cu nerabdare ziua in care sa se schimbe si la noi mentalitatea. Poate incepand cu generatia mea…

 

Comments

Emilian Nedelcu
Reply

Abia aștept să vină și la noi vremea în care să fie 8.000 de participanți la un concurs de triatlon.

Vlad
Reply

Si eu astept… dar mai avem muuult!

Leave a comment

name

email (not published)

website